Lifestyle

Domácí mango aneb vypěstuj si sám

Mango – to zní tak neobyčejně a exoticky.

Ano, je to totiž cizokrajné ovoce. Patří do rodu Mangifera. Existuje přes 69 druhů botanických druhů a čítá přes 1000 odrůd. Máte možnost si jej koupit prakticky v každém obchodě, ale komu by se za něj chtělo neustále utrácet?

Zkuste si jej vypěstovat doma. Může to být zábava. Například děti se naučí novým věcem, jako je zodpovědnost a starání se o něco živého.

  • můžete si jej koupit v obchodě
  • objednat od zaručeného prodejce

Toto neobvyklé ovoce roste na stromech a to v oblasti východní Asie a Tichomoří. Co je na tomto stromě unikátní, je však jeho výška. Dorůstá 10-40 metrů. Ale nemusíte se bát, když si jej budete pěstovat doma, žádný obrovský strom vám k sousedům nad vámi nevyraší.

Ovoce je obalené ve žlutočerveném kabátku, tak poznáte, že je zralé. Pod slupkou skrývá velmi chutnou měkkou dužinu žlutooranžové barvy. Uprostřed ovoce se prokoušete až k pecce – ze které si vlastní mango můžete vypěstovat.

První kroky

Velmi důležitý je prvotní nákup, jestliže je ovoce v obchodech uskladňováno v přílišném chladu, je docela velká pravděpodobnost, že semeno nevyklíčí.

Dalším důležitým krokem, je mango sníst a pořádně si jej vychutnat, abyste mohli zasadit pecku.

Proč pěstovat mango?

  • mango se využívá pro výrobu kosmetických přípravků
  • osvěžující sprchové gely
  • omlazující krémy
  • mýdla aj.
  • dalším důvodem je vitamínová bomba – obsahuje beta karoten, draslík, vlákninu, kyselinu listovou, železo a vitamíny A, E a C
  • tyto látky a vitamíny působí jako antioxidanty
  • jsou blahodárné i proti únavě
  • proti infekcím
  • omezují účinky stárnutí
  • podporují trávení
  • proti šerosleposti
  • uklidňuje nervy
  • redukční dieta
  • mango obsahuje spoustu vlákniny
  • zabraňuje pocitu hladu
  • zasytí

Jak jej správně pěstovat?

Mangovník miluje světlo, teplo a vlhko. Je to v podstatě nejjednodušší strom na zasazení semene a jeho péči.

Nemůžete hned očekávat velký plod. Samotná chuť a velikost plodů se liší od druhu, který se chystáte pěstovat.

Máte 2 varianty:

  • venku (velký strom)
  • doma v květináči
  • ideální způsob je, v pokoji vytvořit skleníček
  • skleníček zamezí přímému slunečnímu záření
  • semeno je důležité opatrně vyjmout z vláknitého obalu
  • (doporučujeme na chviličku naložit semeno do roztoku hypermanganu)
  • osušte jej papírovou utěrkou
  • semeno by mělo být vloženo do substrátu kolmo
  • substrát by měl být kokosový (kvůli zamezení chorob)
  • květináč (skleníček) umístěte na okenní parapet
  • pravidelně vlhčete, ideálně po vyschnutí substrátu
  • v době vegetace udržujte teplotu okolo 25-27 stupňů Celsia
  • přes zimu okolo 17-20 stupňů + co nejvíce světla

Semínku musíte dát patřičný čas, aby se nějakým způsobem naučilo si lebedit v kokosovém substrátu. Buďte trpělivý. Po 4-6 týdnech byste měli mít sazeničku už 100-200 mm vysokou.

Co se hnojení týče, můžete začít od konce měsíce února až do začátku září. Kapalné hnojivo používejte v intervalu 14 dní.

Po přezimování mangovník přesaďte následující rok na jaře. Pro přesazení použijte substrát složený z rašeliny nebo kokosu, kompostu a zahradní půdy. Zahradní půda by měla být bohatá na živiny.

Květy

  • čím více květů se vám podaří ošetřit, tím zvyšujete pravděpodobnost na plod

Na co si dát pozor?

  • vyjměte opatrně jadérko z obalu pecky
  • zamezte chorobám výběrem substrátu
  • položte jadérko výhonkem dolů
  • vložte sazeničku do horní třetiny květináče (kořeny budou dlouhé)
  • nepřemokřete substrát, mohl by začít hnít
  • hlídejte teplotu, nikdy by neměla klesnout pod 17 stupňů

Mango je velmi vhodné do nejrůznějších pokrmů. Může jej samozřejmě jíst i tak, jak je. Ale výborné je do čerstvých ovocných salátů, do zeleninových salátů, k masům, na přípravu omáček a jiných pochutin. Můžete si jej také usušit.