Lifestyle

Co nesmí v tento čas chybět?

A je to tady! Léto uteklo jako voda a Vánoce nám klepou na dveře. V obchodech na nás ze všech stran kouká výzdoba a z rádia nám broukají do oušek koledy. No kdo by si už nedělal hlavu s tím, co musí do Vánoc stihnout! Co nakoupit, co uklidit ale hlavně co upéct, aby byl ten vánoční čas něčím ještě kouzelnější!

Co takhle místo kupované vánočky vyzkoušet tu domácí? Že nejste zdatná pekařka? To vůbec nevadí! S tímto receptem to jistě zvládnete a ta vně je prostě nezapomenutelná!

Jak na to?

Je třeba si připravit tyto suroviny:

40 g droždí

Špetku soli

700 g hrubé mouky

270 l mléka

140 g másla

130 g cukru

kůru z bio citrónu

4 žloutky

Muškátový oříšek

Tuk na vymazání

Dle chuti: rozinky, mandle

Krok číslo jedna: Droždí smícháme s lžící cukru, pomalu přilijeme vlažné mléko a také přisypáváme mouku tak, aby vzniklo řidší těsto. Tento vzniklý kvásek dáme na teplé místo a necháme kynout.

Krok číslo dva

Po vykynutí přidáme zbytek mouky, utřeme si máslo se žloutky a cukrem a přidáme do těsta, přidáme také špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl, citrónovou kůru dle chuti, zbytek vlažného mléka.

Krok číslo tři: Vypracujte tuhé těsto a přidejte do něj mandle a rozinky. Co do vánočky ještě nebo zda přidáte je jen na vaší chuti. Z těsta vypracujte vánočku a nechejte ještě cca 45 minut kynout.

Krok číslo čtyři: Po vykynutí potřete rozšlehaným vejcem a do předehřáté trouby dejte péct cca na 55 minut.

Přejeme dobrou chuť!