Nejchutnější dýně dozrává
Tato dýně se stala jak hitem v kuchyni tak na zahrádkách. Mnoho lidí se díky její skvěle chuti a mnohočetnému využití pustila do pěstování dýně jménem Hokaido.
Pěstování dýně není nic náročného, takže pokud jste zahrádkář – začátečník je dýně ta pravá volba. Dýně roste celkem rychle, takže člověk má hned radost z viditelných výsledků. Pokud chcete urychlit vyklíčení semínka, tak jej před sázením do záhonu nechte přes noc namočené ve vodě. Na sázení je teď sice pozdě, ale může to být pro vás inspirace na příští rok. Dýně sázíme tak v půlce května. Koncem léta nebo začátkem podzimu jsou dýně zralé.
Vaření
Dýně Hokaido je má nasládlou chuť, proto velice chutná i dětem. Při vaření je třeba dát si velký pozor, abychom ji nepřevařili. Tuto dýni můžeme vařit i se slupkou, ta díky tomu krásně změkne. Semínka je třeba ale před vařením odstranit. Dýni v kuchyni využijete snad do každého receptu. Je vhodná jak na polévky, omáčky, můžeme ji zapéct, ale také udělat báječnou marmeládu či kompot.
Jak na výborný džem?
Pokud jste se již přejedli tradiční ho jahodového džemu, zkuste ten dýňový. Je třeba si připravit jednu dýni Hokaido, 100g hrušek, sáček vanilkového cukru, dva hrnky krupicového cukru, jednu celou skořici. Příprava je jednoduchá. Uvařenou dýni je třeba rozmixovat do hladkého pyré. Přidáme na jemno nakrájenou hrušku a zbytek surovin. Za stálého míchání vaříme asi 15 minut a poté ještě horký džem nalijeme do sklenic a uzavřeme. Poté sklenice dáme víčkem dolů a počkáme, dokud nevychladne. Ušetříme si tak čas zavařováním.