Proč by se měla jíst rajčata?

Rajčata jsou zelenina, kterou nemá každý v lásce. Je to velká škoda, protože přece jenom obsahují látky a vitaminy, jež blahodárně působí na naše zdraví. Pěstování rajčat není nijak složité, bohužel se pěstování většina zahradníků bojí. Ovšem bylo by chybou, kdybyste rajčata vypěstovat nezkusili. Vypěstujete si je totiž bez zbytečných chemikálií a chuťově budou zcela jiné, než ty v obchodě. Vraťme se však k blahodárným účinkům rajčat. Proč bychom je měli jíst?

Udržují naše oči zdravé

Rodiče učí své děti, že když chtějí mít oči zdravé, musí jíst mrkvičku. Jenže mrkev není jedinou zeleninou, která pomáhá udržovat naše oči zdravé. Další zeleninou, která se významně podílí na zdraví našich očí, je i rajče.

Rajče je zelenina bohatá na vitaminy a minerály, které prospívají našim očím. Pokud tedy chcete mít zrak takzvaně „v kondici“, rajčata musí být na vašem denním menu. Rajčata nejen, že udržují naše oči zdravé, ale taky snižují riziko očních chorob, k nimž se řadí známý šedý zákal nebo takzvaná okulární degenerace.

Vitaminy a látky, které rajče obsahuje, chrání oči před poškozením světlem, což zmiňovaná mrkev nedokáže.

Díky rajčatům jsme bez modřin

Rajčata mají ještě jednu zvláštní schopnost, a sice působí proti sraženinám. Rajčata tedy jinými slovy nedovolují, aby se na našem těle tvořily nehezké modřiny. Mimo to zabraňují krvácení z nosu nebo z dásní, dokonce bojují proti krvi v moči nebo ve stolici.

Snižují krevní tlak

Každý člověk ví, že když má dlouhodobě vysoký krevní tlak, je načase navštívit doktora. Bohužel doktor naordinuje prášky, které jsou většinou předepsány až do konce života. Pokud vás vysoký krevní tlak sužuje, ještě předtím, než se vydáte k lékaři, to zkuste s rajčaty. Právě tato zelenina obsahuje obrovské množství draslíku, který pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Navíc udržuje správnou funkci nervového systému, blahodárně působí i na svalový systém.